Primul festival muzical ecologic din Timișoara, în ediția a doua, a fost un eveniment cu mai multe realizări forte:
-Au fost promovate muzicile, teatrul, cinematografia, artele plastice, observațiile astronomice, wellnes, jocuri motrice, yoga… A existat chiar și un stand de robotică realizată de elevii unor licee și de la U. Politehnica Timișoara, fiind o atracție pentru curioșii de toate vârstele.
Artizanii au avut un cort mare unde și-au expus producțiile proprii. Colecțiile de discuri, haine de boutique, bijuterii artizanale, dulciurile de laborator au încântat toate gusturile.
Patru scene au atras ascultătorii și dansatorii. Sau, mai bine zis, 3 scene și jumătate. Cea din pădure, unde evoluau DJ-i, se numea Sub Codru. Acolo se putea savura și „o gură de altceva”, era cea mai răcoroasă în timpul zilei, și era închisă după lăsarea întunericului, din rațiuni de securitate.
Transportul a fost organizat cu autobuze, din oră în oră.
Steagul festivalului este cu benzi din culorile pe care le iau frunzele copacilor, în toate anotimpurile. Festivalul este dedicat tuturor vârstelor. Una dintre zone era dedicată în special muzicii de dans, numită Pe Val, dotată cu nisip fin, de mare:
– Cei mici până la 14 ani au avut intrare gratuită și au beneficiat de o mare parte a spațiului de joacă, asociațiile și firmele partenere punându-le la dispoziție o mulțime de jocuri motrice, învățare de jonglerii, tir la țintă pe mai multe terenuri amenajate.
-S-au promovat câteva proiecte ecologice. Cel mai important: pentru fiecare bilet de o zi, vândut, se va planta un copac. Pentru un abonament la cele 4 zile, vor fi câte 4 copaci care își vor datora existența lor, în Pădurea Bistra, participanților la eveniment, care au fost invitați să dea nume acestor copaci.
– S-au promovat bunele practici de reciclare. Paharul Ză Kup, cu garanție, la care existau și „agenți de influență” care umblau după paharele reciclabile, ajutând publicul să urmărească mai departe programele artistice, fără să își schimbe locul.
– Au fost pubele care erau dedicate fie gunoiului, resturilor de mâncare, fie ambalajelor reciclabile. Dar unii dintre participanți le aruncau amestecat, la întâmplare. Poate și fiindcă erau distanțe prea mari între cele două tipuri de pubele. S-au golit des, practic nu am văzut nici o pubelă plină, vreodată. Cei angajați (câte 6 pe o tură) au făcut o treabă foarte bună, sporind satisfacția participanților la festival.
– Foarte multe activități cu mișcare în aer liber cum ar fi volei, tenis de picior, aruncări cu discul, cu inele, plimbări cu vehicule electrice, etc.
-Atracții pentru copii la tot pasul.
– Concursuri de educație ecologică pentru cei mici. Cu premii!
– Cinematografia a avut și filme bune dar și filme care nu și-au găsit publicul, copii sau adolescenții, la orele înaintate. Proiecțiile erau între 22- 02, când cei sub 18 ani erau plecați din festival , de regulă, sau în supravegherea strictă a părinților.
Am avut prezența la festival a ambasadorului Irlandei în România , excelența sa dl. Paul McGarry, care a adus două filme emblematice irlandeze în festival – unul documentar, despre viața lui James Joyce, considerat primul scriitor modernist, al doilea – o comedie savuroasă cu personaje dintr-o familie oarecare, cu caractere diferite, pusă în fața unei întâmplări tragi-comice care nu bulversează doar familia lor, ci întreaga localitate și zonă a țării în care locuiesc.
– Loc de camping generos, dotat cu iluminare electrică și grup sanitar.
– Igiena a fost, în mare, suficient de atent dezvoltată, cu niște semne amuzante (vezi fotografia).
Cu toate că un grup de toalete nu avea robinete cu apă și lavoar, ca primul punct de lângă intrare, ci o pompă unde trebuia să tragi apa dintr-un puț. Tot aici, panourile erau puse greșit, confuz, semnul de bărbați nedepartajând clar zona masculină, astfel că multe femei intrau în stânga sau în dreapta panoului, în cealaltă zonă. Contrar așteptărilor, un pișoar era confundat deseori cu lavoarul, neexistând o semnalizare corespunzătoare. Și având, regretabil, aceeași formă cu lavoarul din primul grup de toalete.
-Parcările au fost bine împărțite, neexistând ambuteiaje sau aglomerările cu care am fost obișnuiți la alte festivaluri.
Muzica preferată de organizatori a fost Hip-hop, judecând după distribuirea acestora pe scena principală (Macanache, Deliric X & Silent Strike, CTC & Muse Quartet– un fuzion interesant, Hip Hop TM, … ).
Cu toate că priza la public a fost mai mare, deseori, la scena In Poiană, într-un spațiu mai mic, devenind cam aglomerată la trupele și artiștii de rock, indie, folk-rock, care au atras mai mult public: Coma, Implant pentru Refuz, Via Dacă, doar Vița de Vie și Robin and the Backstabbers evoluând la „main stage”. Dar și la folkiștii Mircea Baniciu, Ducu Berți, Florin Chilian, Pragu de Sus, ce au reconfirmat priza lor la public.
Și alte genuri au fost reprezentate: electro-pop cu olandezii de la Hooverphonic, cu siguranță un concert memorabil, și Kadebostany, în indie-pop, au fost cap de afiș, alături de DubFX feat. Woodnote, cu un nume pe topicul festivalului .
Iată un interviu și secvențe din festival, luate de cei de la „Banatul, azi” unor artiști prezenți în prima zi.
Etno-rock, cu trupe în evoluție evidentă, Lupii lui Calancea și surorile Oșoianu făcând un spectacol superb, numărul 1 în festival.
Mențiune specială pentru Via Dacă, deasemeni, cu prelucrări folclorice și fuzion cu jazz-rock și swing, remarcabile, care au umplut poiana.
Zona rockului alternativ, indie, unde evoluează majoritatea artistelor și trupelor românești din festival: Om la Lună, Robin and the Backstabbers, Tolouse Lautrec, Melting Dice, etc.
Amintim și pe Mădălina Pavăl, Alexandra Ușurelu, Ana Coman, Jurjak, Bosquito (latino-pop), DJ Vali Bărbulescu (pop-dance), Phaser, El Negro, Allover.
În zona DNB, electronică, în afara olandezilor- cap de afiș, am avut Gojira & Planet H & Psihotrop = FC DNB, care au electrizat pădurea Bistra, K-Lu, Vali Bărbulescu, DubFX și electro-synth cu Kings Are Overated.
Așteptăm deja Codru, ediția 2023, probabil și mai bogat în oferte. Actuala ediție ne-a cucerit, arătând un progres și interes crescut atât din partea organizatorilor, a organizațiilor și firmelor participante, cât și a spectatorilor.
Chiar și a vulpilor, care au început să dea târcoale zonei din prima zi, inspectând evenimentul și pe participanții care pierdeau mâncarea pe traseu, spre folosul biodiversității.
Felicitări organizatorilor, participanților, voluntarilor, sponsorilor, autorităților și reprezentanții instituțiilor care au asigurat urgențele, paza și buna desfășurare a evenimentului!
Imagini: Adrian Bancu @ CodruFestival
Imaginile sunt instantanee de reportaj live și artistice. Dacă vreo imagine ofensează vă rog să ne-o semnalați și se va șterge imediat.
GALERIE PREGĂTIREA FESTIVALULUI
GALERIE PRIMA ZI
Galeria Hooverphonic
Galerie ziua 2
Ziua 3
Ziua 4