Dacii cunoșteau scrisul? Tehnologia utilizată de daci era primitivă? Se cunoștea matematică și astronomie în antichitate? Se făcea medicină în regatele getice?
Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vom căuta răspunsurile în seria de călătorii „de inițiere” în misterele antice, împreună cu scriitori din Timișoara.
Descoperim din mers.
Asociația Culturală Spacers vă invită în excursia de o zi „DESCOPERĂ CIVILIZAȚIA DACICĂ ȘI ROMANĂ -1” pentru vizitarea unor locuri încărcate de istorie și mistere. Vom fi însoțiți pe drum de povestiri insolite, descrieri literare, filme și muzică dedicată locurilor pe care le vom vizita, create de prietenii asociației noastre.
Vom încerca să vedem cu ochii minții cum trăiau strămoșii noștri în antichitate, mergând prin locurile în care ei au pășit și au luptat pentru modul lor de viață:
✌️Castrul roman de la Micia, bine păstrat. Rolul trupelor militare cantonate la Micia era acela de a împiedica înaintarea populațiilor sarmate pe Valea Mureșului, însă mobilitatea cavaleriei miciene o făcea aptă și în a interveni pentru apărararea zonei aurifere din Munții Apuseni sau chiar a capitalei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
? Muzeul Civilizației Dacice și Romane e locul unde se află cea mai mare colecție de statui antice de pe teritoriul României. Aici veți descoperi de la specialiști noutățile din ultimile explorări arheologice.
Cetatea Devei, refăcută în vremurile medievale peste cetatea dacică distrusă în asediile romane din anul 106.
?Cetatea Costești, construită pe vremea lui Burebista, care probabil a mutat aici capitala regatului său, de pe valea Argeșului. Noul loc era mai bine apărat și cu operaționalitate mai bună în campaniile de luptă contra neamurilor celtice, care, pe vremea sa, reprezentau cea mai mare provocare, prin infiltrarea lor pe teritoriul getic. Era înconjurată de o serie de temple, pe terase, cu același model constructiv ca la Grădiștea Muncelului, dar la dimensiuni mai reduse.
✌️ Blidaru este cea mai mare, mai bine păstrată și mai impresionantă dintre cetăți. Ea putea cuprinde un corp mai mare de oșteni. Drumul de urcuș durează circa 2 ore și este recomandat celor care au o bună condiție fizică.
Vom ecologiza traseele, ca orice oameni educați și cu simț civic. Transportul se va realiza cu un autocar modern, cu aer condiționat, cu plecare și revenire în Timișoara.
#descoperacivilizatiadacicasiromana
Preț 150 lei, transport + ghid. Intrare la muzeu: 20 lei, telecabina cetate 20 lei. Total 190 lei.
Data: sâmbătă, 25 septembrie 2021.
Informații și înscrieri se fac până la 18 septembrie ora 15, pe spacerstm@gmail.com și la telefon (Whatsapp) 0770 159388.
Se va purta mască în autocar și se vor aplica toate măsurile cerute de autoritățile sanitare privind prevenția epidemică.