Un interviu cu Przemysław Rudź, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de muzică electronică din Polonia.
Născut în 1976, este absolvent al Universității din Gdańsk ; geograf, climatolog, popularizator științific, autor de cărți pentru pasionații de astronomie, este deopotrivă compozitor și interpret de muzică electronică progresivă. Lucrează în calitate de antreprenor și specialist în departamentul de educație al Agenției Spațiale Poloneze. Locuiește în orașul- port Gdańsk, în nordul Poloniei. Binecunoscut la noi mai ales datorită sindicatului Solidaritatea și concertului lui Jean Michel Jarre din 2005.
Putem spune că este un om foarte bine angrenat în timpurile sale. Și mândru de locul său pe Terra.
Ce este spațiul pentru tine?
Spațiul este locul în care trăim și ne este vital. Spațiul este o etapă în care toate bucuriile și necazurile noastre apar și dispar. În cele din urmă, spațiul este o parte importantă a muzicii pe care o fac. Fără el nu putem discuta despre sensul și misiunea noastră aici.
Care au fost primii tăi pași în muzică?
Prima mea încercare de muzică a fost cu trupa numită Labirint, în orașul meu natal Elblag. Am fost un clasicist, dar, ca să fiu sincer, nu am cântat atunci foarte bine. Am fost un adolescent care visa să fie un alt Mark Kelly (Marillion) sau Tony Banks (Genesis), dar abilitățile mele erau dramatic mici. În zilele noastre mă consider mai degrabă un compozitor mai bun, apoi instrumentalist 🙂
Cum îți definești muzica?
Cea mai bună definiție este o muzică electronică poloneză, dar „costumul” electronic progresiv sau rock progresiv se potrivește foarte bine.
Ce muzicieni sau grupuri te-au format ca muzician?
Tocmai am menționat mai sus trupa Labyrinth. A existat aproximativ 4 ani, dar până acum nu s-au mai păstrat multe înregistrări semnificative. Este păcat, pentru că am avut aproape 3 ore de material original. Din fericire mi-am amintit câteva melodii vechi și le-am imortalizat pe albumul meu solo „Înapoi la labirint”. Lucrez la vol. 2 din acest album.
Ce gen de muzică asculți, preferabil?
Rock progresiv, clasic electronic. Cu câțiva ani în urmă am descoperit muzica clasică a lui J.S. Bach și W. Mozart. Îmi place. Serios îmi place. Întotdeauna îmi aduce un zâmbet pe față sau … lacrimi, când muzica are o dispoziție foarte tristă.
Ai putea să descrii cum lucrezi în studioul tău? Nu simți nevoia de câteva mâini câteodată?
Deloc. Am secvențere care mă ajută să fac și să rulez toate acele piste simultan. De aceea îmi place să lucrez în studio. Sunt stăpânul a tot ceea ce compun. Nu fac nici un compromis, cu excepția celor cu mine însumi. 🙂
Preferi un concert, pe viu, sau totul programat în prealabil?
Foarte programat, fără îndoială. Pentru concerte șterg pistele pe care le voi cânta live cu instrumentele. Restul sunt aceleași ca la înregistrările originale.
Numește 3 lucruri care ți-au afectat profund viața.
1) ziua mea de naștere, 2) trăiesc pe tărâmul pe care îl iubesc cu adevărat și 3) concertul Genesis în Polonia (din 2007) 🙂 🙂 🙂
Cum îți elaborezi piesele? Vine melodia întotdeauna prima?
Nu, melodia este ultima parte a procesului de lucru. În primul rând, mă gândesc la întreaga armonie, progresia acordurilor, alegerea unor sunete corecte, linii de ritm etc. Melodia apare când am terminat toată baza muzicală.
Jean Michel Jarre a luat deja piramidele, iar Giorgio Moroder spațiul, ce fel de peisaje te inspiră cel mai bine?
Natura fără interferențele umane, cerul înstelat, când pot privi adânc în Univers. Marea, muntele, pădurea, lacul, râul. Câteodată o mare inspirație este o nouă descoperire științifică sau o realizare inedită. În general, mă uit la lumea care mă înconjoară și încerc să-i găsesc partea cea mai bună.
Care este viziunea ta asupra viitorului civilizației noastre?
Încă mai cred în rasa umană. Întotdeauna încerc să fiu optimist. Sper că vom trăi pe un Pământ mai bun, dar știu că se poate se înțelege că sună puțin copilăresc. Cred în zborurile spațiale, explorarea universului, surse de energie curată pentru fiecare om de pe planetă și pace.
Ce mesaje transmiți cu muzica ta?
Utilizați-vă creierul și inimile. Păstrați distanța față de oamenii răi, păstrați distanța față de realitatea superficială. „Realitatea” noastră pare a fi politica, luptele pentru putere, certurile. Țineți-vă departe de toate acestea. Respectați-i pe ceilalți.
Mulțumim Przemyslaw! Sper să ne vedem în toamnă la Festivalul spațialilor!