-Între 4- 12 octombrie are loc Space Week: preselecții pentru expoziția de artă, vestimentație inspirată de stele, planete, cercetarea spațială. Expoziția de la Liceul de Arte Plastice Timișoara are loc în săptămâna 9-12 octombrie 2023.
Vineri 13 octombrie
la Casa Tineretului, FITT, etajul 1 în spațiul secției Bibliotecii Județene Timiș
ora 15.00 Vernisarea Expoziției „Arta și muzica sferelor” într-un spațiu expozițional astral, desfășurat pe stringurile energetice cosmice. Vernisarea este onorată de prof. dr. Gabriel Kelemen, autorul teoriei Sferă -Vortex, despre care vom afla mai multe amănunte în festival, la conferința sa de duminică dimineața.
Creație vestimentară inspirată din astronomia și mitologia preistorică, geto-dacică; bijuterii, artă manufacturată – organizată în colaborare cu ART JEWELRY FESTIVAL prin Ana Zaporojan, cu contribuția mai multor creatoare de artă din România și Polonia.
Lucrările de pictură, grafică, sculptură, fotografie, artă digitală vin de la: Eugenia Drăgoi-Banciu, Laura Ceica, Corina Chirilă, Radu Clețiu, Mihai Corneliu Donici, Gabriel Kelemen, Livia Mateiaș, Cătălin Negrea, Cristian Suciu, Andrei Mădălin Ștefan, elevi și absolvenți ai Liceului de Arte plastice Timișoara și alții.
SemiSputnik și Etnoracheta de la prof. dr. Mihai Donici.
Expoziția de la Casa Tineretului este deschisă zilnic de luni până vineri, între orele 11-16, din 13 până în 20 octombrie 2023.
Sâmbătă, 14 octombrie, la Uniunea Scriitorilor Timișoara
De la orele 14.00:
-Ochiul magic – expoziție de fotografie astronomică realizată de Cristian Suciu.
-Steampunk & Cyberpunk Workshop cu Laura Ceica. Atelier de creație vestimentară, cosplay, artă plastică cu materiale ecologice, steampunk, în spațiul expozițional. (Puteți achiziționa acolo toate materialele necesare sau veniți cu unele de acasă).
-orele 14-20 Salonul de carte și revistă SF, în holul Uniunii Scriitorilor Timișoara, piața „S.F. Gheorghe” vă stă la dispoziție cu cărți și reviste alese din domeniul astronomiei, Science-Fiction, istoria preistoriei și antichității, ozenistică, etnografie, etc. .
–Hominid și extratereștrii – expoziție de bandă desenată și caricaturi semnată de recordmenul Guiness Book Radu Clețiu și de invitații săi, în holul Uniunii Scriitorilor Timișoara,
–Demonstrații robotice cu CYBER-MOON, echipa de viitori ingineri în cibernetică, coordonată de prof. Ovidiu Rușeț
orele 17-20. Conferințe pe teme de astronomie, ecologie, cu oameni de cultură și știință, cercetători, cadre didactice din Timișoara, în sala Orizont. Dintre subiectele dezbătute:
ora 20 -„The Speed of Light” – Micro recital de lectură și muzică electronică SF cu Costel Baboș.
De la căderea întunericului, aproximativ ora 21, se desfășoară observații astronomice prin telescoape și lasershow, cu membri ai Societații Române pentru Astronomie Culturală, astronomi amatori din Timișoara, la intrarea în Parcul Civic de lângă parcarea din spatele Bega mall.
– 21-22 Retro-Space Party cu astronauți, agenți Men in Black și extratereștri deghizați în pământeni, în diverse genuri dansante și lunatice de muzică spațială.
Duminică, 15 octombrie
-10-11 Vizităm Timișoara istorică – program turistic de o oră prin centrul orașului,
De la ora 11.00 la Uniunea Scriitorilor Timișoara continuă salonul de carte, revistă și bandă desenată SF.
– 11-14 Întâlniri cu scriitori, artiști, activiști de mediu, medici, realizatori de proiecte în natură, la Uniunea Scriitorilor Timișoara.
-Conferința „Terra Nanoplastica” cu dr. Cristian Koncz. Cât de importantă este reciclarea plasticului, strângerea ambalajelor și reducerea folosirii plasticului pe scară largă, pentru ecosistemele vii. Va mai exista viață pe Terra după Era Plasticului?
–Undele staționare și Geometria Universului – conferința susținută de prof. dr. Gabriel Kelemen
-Cryptospații virtuale, proiecte NFT legate de dezvoltare turistică, economică și culturală. cu Daniel Roșca
-Demonstrații robotice cu CYBER-MOON, echipa de viitori ingineri în cibernetică, coordonată de prof. Ovidiu Rușeț
-Eco-sustenabilitate, protecția mediului, apelor, biotopurilor, pentru un viitor sănătos
-Zone naturale protejate în Banat, trasee turistice prin Banat și Transilvania
După ora 20- on line: Playlist Spacers Festival 2023 muzica electronica de auditie
-Prezentări de filme documentare și conferințe pe teme de ecologie, istorie a științei, patrimoniu natural, arii protejate, prezentări de proiecte și bune practici realizate în România,
-Festivalul muzical, Retro-Space Party are loc în serile dintre 15-20 octombrie, în diverse genuri de muzică spațială, stream, online, de la orele 20
15 oct : Retro-Space-Dance music
20 oct: Rock -Electronic music: