Acest an este unul prolific in ansamblul său pentru domeniul muzicii electronice, cu urcușuri și coborâșuri în raport cu genurile sale, ca și ceilalți ani anteriori ai acestui deceniu.
Astfel muzica synthpop nu prezintă nici mulți artiști nici multe hituri insă e de înțeles deoarece ambiția e mai presus de succesul de moment.
Stilul se află încă în paradigma rockului alternativ, iar DURAN-DURAN e ilustrativ in acest sens prin hitul Rio, de pe albumul RIO (Collector s edition):
Desprinși din Human League, în urma unor neînțelegeri cu privire la gestionarea succeselor HEAVEN 17 ies la rampă cu albumul THE LUXURY GAP, de pe care am selectat melodia Temptation. Dupa anii 2000 aceasta melodie va aparea in diverse compilatii si remixuri în special în genurile techno- house și electro -pop.
Mai interesanți ca stil sunt ULTRAVOX cu albumul QUARTET și melodia Hymn
sau YAZOO cu albumul UPSTAIRS at ERICS și hitul In my room.
Evidențiem pe ADOLFSON & FOLK cu albumul -single MER JUL și pe Nina Hagen cu albumul NUN SEX MONK ROCK.
Mai bine reprezentat e stilul post-disco, cu trupe precum Imagination, Spandau Ballet sau The Cars, ce au hituri recognoscibile și fredonabile de mai multe vârste.
Astfel IMMAGINATION cu albumul IN THE HEAT OF THE NIGHT ne încântă în mod plăcut cu hitul Music and lights.
Spandau Ballet cu hitul binecunoscut True de pe albumul omonim, nu e cu nimic mai prejos:
iar THE CARS cu hitul Drive, din cadrul albumului HEARTBEAT CITY (Expanded edition), propun un album în stil rock alternativ, dar care se poate regăsi ca stil și în cadrul genului synthpop.
O alta trupă ce se regăsește atât la postdisco cât și la synthpop ar fi LANDSCAPE cu hitul Manhattan boogie- woogie de pe albumul omonim.
Alte trupe din categoria postdisco ,din acest an:
KLEIN &M.B.O. cu un stil ce duce cu gandul la viitorul gen house, gen în care se va remarca și formatia IMMAGINATION, menționată mai sus.
A CERTAIN RATIO cu hitul Afro Dizzy:
CULTURE CLUB cu melodia Do you really want to hurt me:
D TRAIN, cu You”re the one for me
HAIRCUT 100 cu Love plus one
Și nu putem uita de TOTO cu hitul Rosanna, de pe albumul TOTO IV.
Nu la fel de bine reprezentat pentru acest an este genul elecctro funk, pentru care am identificat o trupă ce debutează acum: AFRICA BAMBATA cu albumul – single PLANET ROCK. Care va avea mai mult succes în deceniul urmator, prin colaborări cu scena rave, dar și prin aparițiile single, până în ziua de azi, când oscilează cu lejeritate cu un stil între electronica-alternative, e.d.m și stilul care i-a consacrat, electro funk, îmbinat cu electro-hip-hop:
HI NRG e bine reprezentat în 1982 de artiști precum:
DIVINE cu hitul Shake it up
THE FLIRTS -Passion
LIME, cu Come and get your love -remix 2
PATRICK COOLEY – Do you wanna funk
Și PAUL LEKAKYS cu Boom boom.
Cel mai bine reprezentat gen pentru acest an care ajunge la un prin apogeu calitativ pentru acest deceniu este new age. Astfel remarcăm că unii artiști scot cîte 2 albume, toate iconice pentru istoria genului ca STEVEN HALPERN și VANGELIS, dar și cei care scot un singur album, nu sunt deloc nesemnificativi.
Astfel VANGELIS compune pentru acest an două albume coloane sonore de film (film scores), unul pentru un film S.S. regizat de Ridley Scott numit BLADE RUNNER, o ecranizare a unui roman SF scris de Philip K. Dick „Visează androizii oi electrice”, însă artistul grec nu s-a înțeles cu regizorul american pentru dretpurile de autor, căci la album a colaborat și AMERICAN ORCHESTRA.
Va reveni în 1994 cu un album propriu și în secolul 21 cu alte apariții până cand un nou film va fi regizat de Denis Vileneuve, iar muzica va fi de asta data compusă de Hans Zimmer, care preia unele bucăți muzicale din albumele lui Vangelis, pe tema inițială.
Albumul Missing este compus pentru un film al unui compatriot, Costas Gavras, un film politic a cărui acțiune se petrece în Chile, sub Augusto Pinochet.
STEVEN HALPERN are și el două apariții: ACHIEVIENG YOUR IDEAL WEIGHT un album cu intenții subliminale
Și
ENHANCHING CREATIVITY- BEAUTIFUL MUSIC PLUS SUBLIMINAL SUGGESTIONS despre ale carei intenții manifeste nu mai avem nimic de adăugat.
Alti artiști care au câte un album în genul new age, în combinație cu muzica ambientală, celtic folk, sci-fi scapes, și chiar rock alternativ.
-în colaborări:
ANDREAS VOLENWEIDER & WALTER KEISER , PEDRO HALDEMAN , JON OTIS CAVERNA MAGICA Under…the tree – in the cave.
CHRIS HINZE , LOUIS VAN DIJK, LONDON SYMPHONY ORCHESTRA MIRROR OF DREAMS.
Albumul compilație MUSIC FROM THE 21 CENTURY, EP uri pe care regăsim artiști din sfera muzicii ambientale și new age ca: STEVE ROACH, DON PRESTON, NEIL NORMAN, MICHAEL GARRISON, BRUCE COURTOIS de la care remarcam melodia Escape a lui Michael Garrison.
CHRIS SPHERIS , PAUL VOUDOURIS – Passage
In nume propriu:
Ariel Kalma – Open like a Flute
CUZCO – COOL ISLANDS de pe care am remarcat melodia Penguin dance ce aduce cu al nostru dans al pinguinului cântat obsesiv pe la nunți și botezuri, mai nou, ce datează tot din aceasta perioadă, Probabil că ai noștri muzicanți să se fi inspirat și ei de ici – colo pentru câte o melodie mai cu ritm constant, bună și de dans, și pentru testarea abilitatilor sportive.
DEUTER – FROM HERE TO HERE
MICHAEL OLDFIELD produce albumul FIVE MILES OUT, de pe care am selectat melodia omonimă, unde se aude vocea acestuia în premieră, încurajat de prieteni și colaboratori să nu risipească ceva ce deține cu prisosință, și anume vocea lui. Un album rezultat ca urmare a dorinței de a-și înfrânge frica de avion.
Muzica ambientala este reprezentată de mai puțini artiști, însă n-am putea spune că muzica compusă în 1982 e irelevantă.
Genul ambient, deși nu are mulți reprezentanți de marcă pentru acest an, totuși e incontestabil calitativ. Unul dintre artiștii cei mai importanți ai genului se evidențiază printr-un ambient post-rock de foarte bună calitate: ALAN PARSON PROJECT, cu hitul Mamagama.
HOLGER ZUCZKAY în colaborare cu alții contribuie și el semnificativ prin stilul propriu inovat acum kraut-rock în cadrul albumului FULL CIRCLE realizat împreună cu Jah Obble și Jaki Liebezeit.
Tot de origine germană sunt și cei de la POPOL VUH, cu un etno-ambient de tip african pe albumul FITZCARLDO -Music aus Burundi
În final, artista Suzanne Ciani, și ea tot de origine germană, vine cu albumul în gen ambiental & new age SEVEN WAVES.
Iar la final îl amintim pe ADRIAN ENESCU cu FUNKY Synthesizer, 1.