Muzeul Space in the City este o expoziție itinerantă în jurul lumii în care vizitatorii pot testa simulatoarele de zbor cosmic, își pot testa rezistența la accelerații gravitaționale aleatorii și capacitatea de orientare perturbată de rotații pe cele 3 axe, pot vedea costumele spațiale utilizate de cosmonauții sovietici sau de astronauții care au zburat cu navele americane.
Panourile luminoase și instalațiile interactive oferă informații utile pentru a recepționa informații legate de istoria zborurilor cosmice.
Câteva fotolii vă vor face să vă simțiți ca pe Stația Spațială Internațională.
Cel mai mare și evoluat rover fabricat pe Terra a ajuns cu bine pe suprafața planetei Marte, ne dau vestea gazdele întâlnirii online organizate la Cluj Napoca, la evenimentul Space in the City.
Nava a fost lansată în iulie 2020, racheta purtătoare fiind Atlas V541. Iată „biletul de îmbarcare” al robotului, cu poza „capului” său.
Amartizarea a putut fi urmărită în direct, cu decalajul de timp de peste 20 de secunde necesar pentru ca semnalele electronice transmise de aparate să ajungă la noi, pe pagina Jet Propulsion Laboratory a NASA. El a fost comentat de cei doi iluștri invitați la evenimentul clujean Space in the city, domnii Alec Bartos și Paul Dolea.
Pe Alec Bartos îl cunoașteți de la evenimentul de aniversare a 50 de ani de la primul pas pe Lună, din 20 iulie 2019, fiind invitatul nostru special în Timișoara, la festivalul Mooniverse.
Pentru a ajunge la suprafața Planetei Roșii, rover-ul trebuia să supraviețuiască fazei finale de călătorie interplanetară, cea mai dură, cu etapele numite: Intrare, Coborâre și Aterizare. Ele au durat 7 minute de la intrarea în atmosfera planetei.
După frânarea cu rachetele purtătoare a ultimului modul rachetă, au fost deschise parașutele. La câteva sute de metri de sol s-au aprins din nou motoarele de frânare iar chingile ce fixaseră roverul l-au depus încet, pe sol, ca o macara. După desprinderea chingilor, motoarele au făcut un salt, pentru a fi aruncate la o distanță de siguranță față de rover.
Acum roverul – cel mai mare, mai greu, mai curat și cel mai sofisticat robot cu șase roți lansat vreodată în spațiu – poate căuta craterul Jezero pentru semne ale vieții antice marțiene și poate colecta probe care vor fi în cele din urmă returnate pe Pământ.
El ne-a dat și prima sa fotografie a planetei roșii, ca probă a reușitei a acestei părți de misiune.
Reușita acestei părți de misiune a entuziasmat pe cei din centrul de comandă al JPL- NASA și pe observatorii transmisiei live din toată lumea, printre care ne-am numărat și noi.
Publicul participant la întâlnirea online pe platforma facebook a pus întrebări și a ridicat teme de discuții, pentru cei doi invitați.
Gazdele au pregătit și un moment de umor științific cinematografic referitor la dificultățile de a comunica cu alte civilizații, cu alte regnuri animale.
Vom ține legătura cu organizatorii expoziției Space in the City, pentru a vă furniza și alte date legate de evenimentul care va dura până pe 16 mai, așteptând vizitatori din toată țara, și nu numai.
Este un excelent prilej pentru a oferi o zi de „școală- altfel” tuturor tinerilor deschiși spre cunoașterea universului.
Alte informații aici.
foto: NASA, JPL, spaceinthecity online