Imaginați-vă un spațiu, o sală cu fotolii confortabile, înconjurați de imagini și sunet, venite din toate părțile.
Ceea ce se numește în Star Treck un holodeck poate fi reprodus, oarecum, la nivelul timpurior noastre, de o sală cu proiecții 2D sau 3D pe întreg câmpul vizual al auditorului. O experiență prin care ne scufundăm în adâncul oceanelor, zburăm prin aer sau călătorim printre aștri. Este unul dintre proiectele Spacers.
Această asociație culturală încercearcă să construiască o platformă pentru conectare la o muzică specială. Un program pe termen lung, cu obiective distractive, educative și informative, menit a ajuta la creșterea interesului și dezvoltarea aptitudinilor pentru capacitățile artistice, muzicale, de cunoaștere științifică.
Unul dintre proiecte este un festival al muzicii electronice, în care muzica să aibă parte de o ambianță deosebită. Nu doar pentru vizualizări video, ci și pentru experiențe multimedia hipnotice, chiar spectacole de lumini și lasere de animație.
Muzica experimentală, muzica eclectică, muzica electronică ambientală sau dansantă sunt create în zeci de sub-stiluri. Pornite de la pionierii din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, SUA, s-au întipărit în memoria generațiile anilor 70-80-90 și ulterior, prin numele unor muzicieni și trupe legendare ca: Pink Floyd, Tangerine Dream, Vangelis Papathanasiou, Jean-Michel Jarre, Didier Marouanni, Klaus Schulze, Yazoo, Kraftwerk, O.M.D. și multe altele, creându-se în timp adevărate școli de muzică și genuri. Toate acestea fac parte din marea familie a muzicii create prin instrumente sintetizatoare și modulatoare, analogice sau digitale, care au sporit expresivitatea muzicii, inovează felul în care sună și ne captează emoțional.
Am dorit să lansăm primul eveniment în 2021, online. Am realizat două selecții grupate pe tematica Terrei și a Lunii, în cele două zile de festival.
În prima zi am cuprins piese realizate de muzicienii: Cristian Onofreiciuc, Adrian Chifu și Alba Ecstasy (România), Adrian Sandoval (Mexic), Andrea Michele Vincenti (Italia), Sufi’s Life & Merlin feat. Kezz (Serbia), Eagle/Arend Westra (Olanda), Sequentia Legenda, Yves Le Brugune și Eric Bettens (Franța), Lethave Plank (Spania), Michael Brückner, Volker Rapp, Klaus Shonning , Fritz Mayr și ZeeJay (Claus Jahn Music) din Germania.
În a doua zi, dedicată Lunii, li s-au alăturat, celor menționați în prima zi: SIM, Adrian Chifu (România), Andre Perim (Brazilia), Ansgar Stock ( un tânăr de 11 ani) și Matt Stock (Germania), Stellardrone (Lituania), Specimen Eleven (Polonia), Secret Sonics (Olanda).
Mulțumim tuturor muzicienilor și artiștilor plastici implicați în acest proiect pentru artă și muzică electronică de calitate în România! Mulțumim artistei plastice Corina Chirilă pentru că ni s-a alăturat proiectului, elevilor Liceului de Arte Plastice din Timișoara, coordonați de prof. Eugenia Banciu- Drăgoi pentru colecția de lucrări legate de tematica festivalului. Ei vor fi recompensați prin reviste, cărți și produse electronice oferite de RUBIN srl, sponsor al ediției.
Mențiuni speciale adresăm celor care au făcut versiuni speciale pentru festival, improvizații și înregistrări live. Alba Ecstasy ne-a trimis din București două versiuni mai tari ca variantele originale de studio la două compoziții: „The Night Shift”, din ultimul album, și live-ul The Simulator, din albumul „Albastru Infinit”, mixurile excelente cu imagini și video de la Secret Sonics și înregistrările live de la Andre Perim.
.
Sunt de menționat compozitorii din Germania: Michael Brückner care a realizat două înregistrări live, de improvizație, numite Earth și ”The Moon & Beyond”, special pentru acest festival.
Mulțumiri speciale lui Claus Jahn, autorul unui film scurt SF titrat în limba română special pentru fanii din România, cu titlul Atacul Păianjenului – din ciclul „Cronicile din Nostradamus”, un film de autor, cu titrare în limba română. Tot el ne-a ajutat cu afișul de anunțare a evenimentului.
Pentru a afla amănunte și a le savura videourile, în majoritate H.D., puteți urma linkul de mai jos:
Din 2022 dorim să începem, dacă situațiile vor permite, o serie de evenimente live. Relațiile între artiștii de pe scenă și public, efectele vizuale vor amplifica felul în care vom trăi muzica.
La revedere în 2022!
Credit art: Stana Briana, afișe: Adrian Chifu & Claus Jahn.
#FestivalulSpacers #SpacersFestival #Mooniverse
Sponsor: RUBIN srl www.tronica.ro www.carvin-audio.ro www.lasershow.ro