Deși sunt invizibili, sateliți deja sunt esențiali în mai multe domenii. Iar pericolul dezactivării lor este real, se poate întâmpla prin aceste două fenomene cât se poate de probabile:
a. o furtună solară. Soarele expulzează în spațiu uneori sute de mii de tone de ioni puternic încărcați electric, care pot traversa spațiul până la Terra în câteva ore sau zile.
b. Un meteor ar lovi cu viteză un satelit mai mare, pulverizându-l, astfel încât bucăți mici din el s-ar împrăștia pe diverse altitudini și direcții, transformându-se în proiectile care ar scoate, treptat, toți sateliții din funcțiune. Același rezultat se poate întâmpla printr-o ciocnire accidentală a celor peste 10000 de sateliți dezafectați care au rămas pe orbite, sau de lovire intenționată cu o armă-satelit. Agențiile spațiale iau în calcul că acesta e un eveniment cu o probabilitate deloc neglijabilă, de aceea adună idei de creare a unor „aspiratoare” orbitale de deșeuri spațiale.
Consecințe:
- Toate comunicațiile noastre intercontinentale sunt prin cablu sau radio. Radioul este influențat major de radiațiile solare și furtunile electrice. De asemenea, starea ionosferei afectează transmisia radio. Cablul este limitat în bandă și ar fi costisitor de utilizat și întreținut în exclusivitate. Aproape toate cercetările asupra condițiilor atmosferei, climei și ionosferei se realizează în timp real și cu înregistrări ale datelor colectate de la sateliții orbitali. Fără sateliți, volumul de date s-ar reduce considerabil, iar informațiile s-ar împuțina, proporțional, la un sfert din cele de azi.
- Am spune adio și internetului. Pur și simplu, nu există suficientă capacitate de transmisii în radio și pe cablu pentru a suporta tipul de trafic pe care îl vedem în prezent pe WWW și alte facilități de internet. Ne-am întoarce la internetul din anii 95, cu conectare pe liniile telefonice terestre. Rar și scump, cu viteză foarte mică. Un minut sau zeci de minute pentru încărcarea unei singure pagini, a unei fotografii de rezoluție bună sau a unui document. Conferințele video s-ar mai putea ține doar într-o clădire sau într-o rețea de clădiri apropiate.
- Ca o consecință a încetinirii propagării informațiilor, învățământul și informarea, în general, ar fi afectate. Ne-am întoarce doar la distribuirea cu întârziere de o zi-două a evenimentelor, prin fax, telex, ziare, cărți din librării și biblioteci.
Vânzările și comerțul s-ar desfășura mult mai greoi, prin comunicare, comenzi telefonice și email lent.
- Nu am putea prezice foarte bine furtunile majore. Am reveni la vremurile când un uragan putea lovi prin surprindere o zonă, fără nici o avertizare. Cu sateliți este mult mai ușor, atmosfera este supravegheată non-stop, avem zile la dispoziție pentru a le urmări formarea în orice loc, chiar în zone foarte izolate deasupra oceanelor și determina direcția deplăsarii lor.
- Nu ne-am putea urmări resursele terestre la fel de bine ca fără sateliți. Prospecțiunile ar fi mai nesigure, costurile de cercetare și exploatare cresc, materiile și produsele finite mai greu de obținut.
- Ar dispare GPS-ul. Ar putea fi posibile câteva stații de direcții terestre, precum și servicii de telefonie mobilă în orașe. Dar doar 1% din suprafața terestră aparține localităților umane, restul de 99% cu drumurile între localități ar deveni un spațiu mai nesigur, transporturile și aviația devenind mai greoaie, cu întârzieri mai multe, cu accidente mai multe. Salvarea celor de pe mare sau de pe munte ar deveni mult mai dificilă, fără comunicarea unei poziții exacte a celui în nevoie.
- Nu am putut monitoriza Soarele la fel de bine ca acum, evaluările climatice nu ar mai avea precizia obținută azi. Alarma pentru jeturile de plasmă solară ar putea veni prea târziu, motiv pentru accidentele menționate care nu pot fi contracarate.Acum monitorizăm prin sateliți și telescoape activitatea stelei cele mai apropiate de noi, avem timp și mijloace pentru a putea contracara efectele jeturilor de plasmă, care sunt: arderea circuitelor electronice din sateliți, avioane, dar și din aparatura electronică de la sol, trenuri, autobuze. Automobilele cu computer de bord, deci majoritatea celor moderne ar „muri” brusc, definitiv.Unele chiar din mers, cauzând accidente pe scară largă, odată ce ne-am trezi cu mașinile rulând cu viteză, fără controlul direcției și motorului. Dar am putea reține avioanele la sol, dacă nu au decolat deja, atunci când sateliții situați aproape de Soare ne anunță că se îndreaptă spre Terra un val de ioni.
- Nu ar mai exista unele dintre progresele astronomice pe care le-am făcut în ultimii 65 de ani fără telescoapele Hubble, Kepler, James Webb. Totuși, am rămâne doar cu radiotelescoapele, care operează doar noaptea.
- Intreruperi dese de curent. Rețelele naționale de producători de electricitate sunt controlate azi prin sisteme legate în rețea, computerizat, astfel că o nevoie de legare sau decuplare din rețeaua energetică națională se realizează în decurs de câteva secunde. Dacă am reveni la sistemul din anii 50, ar fi nevoie ca operatorii de energie să ia legătura între ei telefonic, prin centrale terestre, uneori cu linii ocupate, în imposibilitate de a asigura o alimentare contiunuă a tuturor ramurilor energetice. Metrourile, trenurile ar fi perturbate ușor. La fel alimentarea cu apă, cu energie, cu alimente. În anul 1977 o pană de curent a dus la New York la vandalizarea multor magazine, la jafuri și distrugeri, crime. O noapte de coșmar ce se poate repeta oricând, oriunde.
Prezentare a invitatului Spacers pentru Space Posters- 2023.