Acest an a fost impresionant în primul rând prin multitudinea de hituri synth pop.
Synth pop iși continuă ascensiunea sa, iar artiștii enumerați sau hiturile lor vor fi recunoscute, fără doar și poate, la orice enunțare a titlului albumului sau piesei:
ERASURE – albumul „The innocents”, piesa „A little respect”;
HAROLD FALTELMEIER , Axel F albumul „APPASSIONATA”
NEW ORDER, „Blue Monday”
PET SHOP BOYS cu hitul „Domino dancing” din cadrul albumului „LEFT TO ME ON DEVICES”
Talk Talk – ,,Desire”
YAZZ, The only way is up. In fapt un hit dance pop, mai degrabă decat electro pop sau synthpop.
YELLOW, The race – Albumul „Flag”.
Din zona new age vom lua „în colimator” câteva albume ale unor „monștri sacri” din stilul ambiental post rock.
Îl menționăm în primul rând pe JEAN MICHEL JARRE cu albumul „Revolutions” în care avem o colaborare cu Hank Marvin, un chitarist englez cu care se acompaniază folosind un sintetizator in formă de chitară. Vezi videoclipul melodiei London Kid.
Este un album dedicat revoluțiilor din istoria modernă, începând cu revoluția industrială, continuând cu cele tehnologică, educațională, socială. Exemplificăm cu Computer weekend sau Tokyo kid.
Vangelis , la fel de magnific, își lansează primul său album ambiental post rock solo numit „Direct”. Chiar daca la melodia „Intergalactic radio station” apelează din nou la Jon Anderson, cu care scosese deja câteva albume anterior, într un stil intermediar synthpop/ambient post rock și chiar rock progresiv , curentul dominant al acelei perioade. A promis că va mai produce albume în acest stil și vom vedea la inceputul anilor 90 alte douî albume ambient post rock dupa care va reveni la un stil new age ambiental-simfonic foarte apreciat și de melomanii „titrați” în muzica clasică.
Nu putea lipsi din recenzia acestui an recent plecatul dintre noi, regretatul Klaus SCHULZE, cu albumul En-trance, din care am ales melodia Fm Delight.
Denumirea de trance apăruse la acest artist și în titulatura unui album din 1981, el fiind de fapt unul dintre pionierii – poate chiar nașul- acestui curent ambiental – techno-house.
O apariție foarte importantă este cea a cantareței irlandeze ENYA cu primul său album Watermark și binecunoscuta compoziție Orinoco flow care va consacra subgenul etno-ambient din curentul new age.
Nu-i trecem cu vederea nici pe alți artiști importanți ai acestui subgen și care scot cate un album în acest an:
DEUTER -cu albumul Land of enchantment, de pe care am ales melodia Peru Le Peru
CUZCO -albumul Apurimac, melodia selectată Tupac Amaru.
ARIEL CALMA , albumul Serenity de pe care am selecctat melodia Pt2.
YANNI cu melodia Days of summer de pe albumul Chameleon days.
Alți artiști pe care-i menționez la care vă prezentăm câte o melodie mai aparte:
KARUNESH, First stage c. -album Osho-chacra sounds meditation
CONSTANCE DEMBY – Om Mani Padme Hum, albumul Skies above skies.
FRANCIS LAI, L”aveugle- albumul Bernadette (bande originale du film de Jean Delannoy).
Exemplificator pentru stilul ambiental îl putem da pe veteranul HAROLD BUD cu al său The kiss
Apoi MICHAEL STEARNS cu a sa creație numită Întâlnire – Encounter
STEVE ROACH ne impresionează cu a sa Magnificient gallery:
Am lăsat la urmă stilul tech-house promovat în primul rând de trupa INNER CITY, trupa lui KEVIN SAUNDERSON, care, în colaborare cu REESE, iese pe scenă cu un album de single-uri numit Just want another chance.
Stilul acesta va evolua în așa numitul acid house care, ulterior, sub influențele synth pop și new wave rock vor genera în Europa „isteria” rave a anilor 90.
Semnificativ pentru acid house este Bomb the bass și albumul Into the dragon. Care vine cu acel stil rave repetitiv pe turatie accelerată, atat de în vogă în deceniul următor.
Alti doi artiști semnificativi pentru acest stil din 1986 sunt:
FAST EDDIE Din albumul „Jack to the sound” am ales melodia cu un nume semnificativ pentru stilul reprezentat și anume „Acid thunder”:
A doua alegere este THE GARDEN OF EDEN ANGELA MCCLUSKEY ,MARK TINLEY &PAM HOGG cu albumul de single -uri omonim de pe care am selectat melodia „The Garden of Eden (A hymalaian song)”.
În finalul acestei ediții mai menționez pe LONDON BEAT cu albumul Speack și melodia ilustrativa pentru house There`s a deep house going on.
Și deja menționatul YELLOW, cu melodia Alhambra, remasterizată în 2005, de pe albumul Flag.