,,Muzica electronică este un gen de muzică care utilizează instrumente muzicale electronice, instrumente digitale sau tehnologie muzicală bazată pe circuite, în crearea sa. Include atât muzica realizată folosind mijloace electronice, cât și electromecanice ( muzică electroacustică). Instrumentele electronice pure depindeau în întregime de generarea sunetului bazată pe circuite, de exemplu folosind dispozitive precum un oscilator electronic , theremin (inventat de rusul Leon Theremin în 1920) sau sintetizator. Instrumentele electromecanice pot avea părți mecanice, cum ar fi corzi, ciocane și elemente electrice, inclusiv doze de pickup-uri magnetice, amplificatoare de putere și difuzoare. Astfel de dispozitive electromecanice includ telarmoniul (1930, Friedrich Trautwein), orga Hammond , Undele Martenot, pianul electric și chitara electrică.
Primele dispozitive muzicale electronice au fost dezvoltate la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anii 1920 și 1930 au fost introduse unele instrumente electronice și au fost scrise primele compoziții care le prezentau. Până în anii 1940, banda audio magnetică le-a permis muzicienilor să înregistreze sunete și apoi să le modifice prin schimbarea vitezei sau a direcției benzii, ceea ce a condus la dezvoltarea muzicii pe bandă electroacustică în anii 1940, în Egipt și Franța.
Un an interesant, aparent dominat în Europa de new age și muzica ambientală, însă la o privire mai atentă găsim și puternica ascensiune a synthpop plus a altor subgenuri inovative care vor face carieră în deceniul următor. Astfel, pentru muzica ambientală menționăm pe Harold Budd cu două albume, unul scos în colaborare cu Cocteau Twins numit The Moon and the melodies și care se distinge printr-un sunet specific subgenurilor alternative ce au înflorit în anii 80: new romance , dark & gothic, dream, pop și indie.
Linkurile se află în titlurile albumelor.
Tot în 1986 se lansează primele două albume ale fabuloasei trupe PET SHOP BOYS :
Actually (further listening 1987- 1988 cu hitul „Its a sin”.
și
Please : further listening 1984- 1986 de la care am selectat melodia Opportunities (Let`s make Lots of Money).
Enumerăm mai jos alți artiști cu melodiile care au ajuns în topuri:
BANANARAMA – Venus
BERLIN – Take my breath away.
BRONSKY BEAT- Hit that perfect beat.
ERASURE – Oh, l` amour.
THE HUMAN LEAGUE – Human.
LEVEL 42 – Lessons in love
TALK TALK – Happyness is easy.
IGGY POP -Sweet sixteen
Un fenomen de sinteză care, ulterior, va influența și muzica synthpop, se petrece la unii artiști rock sau formații care combină hip-hop-ul în muzica lor: Aerosmith & Run DMC Falco, sau Beastie boys. Fenomenul va genera un curent de sinteză între synth pop, funk &soul și rock, generând stilul big beat, manifestat deocamdată la THE ART OF NOISE și adoptat din anii 90 și de Beastie Boys și, pe alocuri, de NEW ORDER, deși în principal menține o linie de intersecție a synth-popului cu acid house din finalul anilor 80.
Mai menționăm pentru muzica tip post-rock pe DAVID SYLVIAN cu „Laughter and forgeting” de pe albumul „Gone to Earth”.
MANTRONIX este desprins din TECH HOUSES din SUA, care a promovat stilul electro-funk, similar cu acid house.
…
-Va urma- Tudor Blându