Sfârșitul anilor 80 înregistrează germenii noilor subgenuri muzicale ce vor înflori din plin în următorul deceniu: rave, chil- out, i.d.m. sau triphop, pe lângă altele.
Aceste subgenuri au rezultat din interacțiunea în marele creuzet al muzicii electronice a mai multor subgenuri muzicale, produse în special prin compoziții cu sintetizatoare.
Totodata înregistrăm și ascensiunea internațională a muzicii electronice produse în SUA și la promovarea primului album techno, sau la primul nou subgen produs în Europa pe influența americană: acid jazz house.
Synth-pop a fost un gen apărut ca reacție la decăderea muzicii disco din finalul anilor ”70 combinatie dintre pop-ul britanic și muzica electronică dar și cu funk & soul.
Exemplificativ este grupul Erasure, format din Andy Clarke (ex Depeche Mode, Yazoo) și Andy Bell (textier) format în 1985 și rezistând cu mari succese încă de atunci.
Wild este numele albumului lor lansat în 1989, din care am extras o melodie ce a intrat rapid în mai multe topuri din întreaga lume, unde a stat cam un an și ceva: Blue Savannah.
Se menținea și muzica disco, sub alte forme, în special în cadrul formațiilor pop-dance.
Chill-out a apărut din fuziunea synthpop + new age + muzica ambientală britanică.
Muzica rave este de fapt un synth-pop pe turație mai mare, ce generează așa numitul narcotic sound. S-a dezvoltat și pe filiera acid house. Deasemenea, în compozitia melodiilor rave intră și structuri soul &funk, rock sau chiar reggae.
IDM e doar sugerat acum, denumirea indicând „inteligent dance music” sau „brain music” ca o reacție la soundul agresiv rave. Sunetul I.D.M. este o fuziune între mai multe linii melodice diferite, dar care dau o melodie aparte și o muzică aparent originală. Actualmente el a fost rebrenduit sub numele de glich.
Artiștii care ilustrează cel mai bine aceasta fuziune de genuri noi sunt, în primul rând, britanicii de la 808 State care în acest an 1989 au două apariții emblematice: un album Ninety și un single Pacific.
The Art of Noise, inițial formați pe synthpop, au în stilul melodiilor lor si o notă new age ce conferă o notă mai mistică muzicii lor, în albumul Below the Waste, de exemplu.
Se numără printre pionierii chill out.
Găsesc reprezentativ, pentru muzica new age, pe Suzane Ciani, cu melodia THE VELOCITY OF LOVE de pe albumul omonim.
Pe de altă parte rave/acid house este sesizat în conținutul compozițiilor unor artiști de muzică funk disco cum ar fi Inner City, melodia Big fun de pe albumul Paradise fiind o ilustrare excelentă, probabil primul album techno trecut în Europa.
New Order trupă de profil rock, dar cu tendințe rave în final de deceniu 8, pe albumul Technique. Remasterizat în 2015.
De remarcat că totuși le lipsește acel narcotic sound comic ce îl vom întâlnii în anii 90 la The Prodigy.
Ascent:
sau Marusha;
O altă formație cu un sound mai puternic este S”Express cu albumul Original soundtrack, fiind primul album acid house, din care va evolua ulterior rave.
Tot în stil acid house menționăm și pe ADAMSKI cu al său pian magic de pe albumul Liveanddirect.
Depeche Mode sunt și ei prezenți cu un album electro-synthpop numit 101 Live. Aceștia vor fi cei ce vor ține și în deceniile urmatoare steagul synthpopului foarte sus, chiar dacă ulterior vor colabora și cu alți artiști din domeniul rockului cum ar fi Marlin Manson. Care ajunge să facă o serie de remake după piesele lor.
Deasemenea alți mari artiști din domeniul synthpopului care scot un single acum sunt binecunoscuții Pet Shop Boys cu I dont know what you want but I cant give it anymore.
Tot acum apar primele doua formații de eurodance stil numit initial diva house dezvoltat in special pe scena Germana :
–CAPTAIN HALLYWOOD PROJECT cu single lul Soul sister /
-TWEENTY 4 SEVEN cu albumul Street moves.
Totuși Egyptian Lover care și a inceput cariera la inceputul anilor 80 pare a fi cel mai vechi in domeniul acesta al dance music cu albumul King Of Ecstasy (His greatest hits album)
În privința altor subgenuri de inspirație americană, criticate de unii artiști synth pop ca fiind „getto music”, adica seria techno house garage, menționăm urmatoarele apariții:
Cry Sisquo & Paul Oakenfold cu single-ul Afro Dizzy Act.
Imagination ( trupa lui Frankie Knuckles, întemeietorul house-ului american) cu single-ul Body Talk.
Deasemenea acum apare in ritm lent in sfera muzicii down tempo stilul trip hop precum și stilul chillout, reprezentate de Coldcut cu albumul Some like it call, din care am ales melodia Find a way și The art of noise cu un album inovativ pt chillout Below the waste de la care mi a atras atentia melodia Robinson Crusoe.
Subgenul new age din finalul anilor 80 mai prezintă o caracteristică a unor artiști; și anume apare în diverse combinații cu progresiv-rock-ul de tip new wave sau postpunk. Astfel Mike Oldfield cu albumul său Earth Mooving este cât se poate de elocvent în acest sens.
Exista și artiști care păstrează puritatea subgenului new age cum ar fi:
Vangelis, cu albumul său de muzică de film despre viața lui Francisc din Assisi, numit Francesco Soundtrack.
Sau Jean-Michel Jarre cu albumul său compilație Destination docklands
-.Andreas Wolenweider in colaborare cu Pedro Haldeman in cadrul albumului Dancing with the liondar și deschizatorul de drumuri și teoriticianul subgenului new age – Steven Halpern cu albumul Nurturing your inner child
Un alt pionier al muzicii electronice este grupul Tangerine Dream cu albumul new age – ambient Lily on The Beach:
Iasos ne incanta și el auzul cu melodiile din cadrul albumului Essence of Spring din cadrul căruia am selectat melodia The descent of Spring.
Muzica ambientală de la acest final de deceniu înregistrează unele lucrări, dintre care remarcăm în primul rând pe cele ale STEVE ROACH :care creaza două noi albume:
Stormwarning care cuprinde doar 3 melodii în stil long ambient.
Și Desert solitaire, realizat în colaborare cu Michael Stearns și Kevin Braheny, album de pe care am ales melodia Flatlands.
La urmă menționez pe Vidna Obmana cu albumul să numit Memories compiled vol.1 din care am remarcat melodia Door of secret rising, melodie, ca întregul album, tot în stil de long ambient și drone, specific acestui artist.
Pentru muzica dance/house nu putem să trecem cu vederea două mari hituri ale acestui an :
Get up before the night is over al celor de la TECHNOTRONIC din cadrul albumului „Pump up the jam”:
Și Ride on time, a celor de la Black Box, formație italiană dance house care în acest an iși schimbă numele din STARLIGHT, cu care nici nu au avut mare succes, deși au scos două singleuri.