Începutul decadei optzeciste este unul foarte interesant pentru istoria muzici de tip electronic, deoarece ne aflăm în contextul decadenței epocii Disco, concretizat prin marile proteste din New York si Detroit din 1979, când manifestările homofobe și rasiale au dus la proteste masive pe stadioane, unde au participat peste 70 de mii de indivizi radicalizați. Au fost distruse albume iconice pt muzica disco, însă comunitatea afro- americană nu va înceta să creeze muzică în varianta postdisco și electro- funk, iar în anii următori și în alte variante dance.
În Europa muzica alternativă se ramifică înspre un sunet electronic din marele creuzet al rock-ului alternativ și punkului, în direcția unui nou gen, numit synthpop, evident, fiind un gen de sinteză, după cum afdirmă numele său.
Deocamdată nu avem o distincție clară între synthpop și rock alternativ, sau new alternative, cele două stiluri fiind convergente sau asociate unul altui, însă mici distincții s ar putea opera, dacă insistăm pe sunetul electronic, mai proeminent sau pronunțat stilistic.
Astfel remarcăm că unii artiști s- au lansat cu mai multi ani in urmă însă curentul i-a prins și pe ei. Își actualizează muzica noilor tendințe, având în vedere și vidul lăsat de decăderea, scăderea popularității, muzicii de tip disco.
Aș plasa pe primele 3 locuri pe GARY NEWMAN cu hitul Telekon din cadrul albumului Telekon,
THE HUMAN LEAGUE cu Only after dark de pe albumul Travelogue,
si ULTRAVOX cu Vienna, de pe albumul omonim, un hit considerat dealtfel primul hit synthpop. Deși există artiști ce au scos albume și în anul precedent, dar „istoria oficială” a synthpop-ului stipulează ca an de început al genului 1980.
Fără a considera o ordine personală a importanței pe care le-o acord, trebuie să îi amintesc pe:
ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK – cu Enola Gay
THE BUGGLES– Video Killed the Radio Star,
PETER GABRIEL, Games without frontiers
RHEINGOLD, Dreinsklangsdimensionen
https://youtu.be/Hg2CBPzp0us
RON GRAINER, Doctor Who 1980 (Opening titles)
VISAGE– Fade to Grey.
WALTER VERDIN, Cinema
YELLOW – Night Flanger de pe albumul Solid pleasure
YELLOW MAGIC ORCHESTRA, Nice age din cadrul albumului Multiplies.
Zona postdisco este una pe cât de generică, pe atât de vastă, și include artiști din sfera disco, care
și-au „recondiționat” stilul și, în ciuda protestelor și a urii rasiale, să se perfecționeze continuu, cu alte apariții.
Aș menționa în primul rând pe Barbara Streisand cu hitul Guilty
apoi pe IMAGINATION cu Waiting for your call
dar și pe LIPS INC cu binecunoscutul Funkytown, melodie remixata si reinterpretata în română recent de trupa SISTEM și de Loredana Groza în onoarea apariției acestui hit, în 1980 .
Alti artiști din sfera acestui gen ar fi:
CERONE cu The time is running down din cadrul albumului VI panic , un artist ilustrativ pentru genul eurodisco , considerat alaturi de Moroder printre cei mai ilustrii reprezentanti ai genului.
HOT CHOCOLATE cu No doubt about it
STACY LATTISAW cu Jump to the beat
UNLIMITED TOUCH cu I hear music in the streets
THE WHISPERS cu And the beats goes on
Pentru new-age menționez în primul rând pe VANGELIS, atât cu albumul See you later de pe care am selectat melodia Suffocation
cât și cu primul său album realizat în colaborare cu artistul de rock alternativ, solist al formației britanice Yes, Jon Anderson – SHORT STORIES de pe care am selectat melodia propusă spre auditie A play within a play.
STEVEN HALPERN este și el prezent cu două albume, ascunzând și ceva intenții subliminale:
Confort zone și Effortless relaxation -beautiful music plus subliminal suggestions.
Mai remarcăm pe MIKE OLDFIELD, și el tot în zona rock-ului alternativ, cu albumul QE2, dedicat vasului britanic omonim, de unde am selectat melodia Sheba.
Mai menționăm si pe CUSCO. cu melodia Lampedusa de pe albumul Desert island, care face un periplu prin unele insule cu sonorități istorice semnificative, în intreaga lume. Albumul îmbină fondul principal new age cu sonorități de greek taverna, trattoria italiană precum și sonorități și ritmuri synthpop.
Pentru muzica ambientală remarcăm pe pionierul genului BRIAN ENO incovator și al rock-ului alternativ și părinte al altor proiecte muzicale din zona pop-rock. El scoate în acest an chiar două albume, ambele prin colaborări:
-unul cu HERALD BUD numit Ambient 2: The plateaux of mirror de pe care am selectat melodia The plateaux of mirror
și altul cu JON HASSEL numit Fourth world vol 1 Possible musics de unde propun spre audiție melodia Ba-benzele.
Sesizam că artiști din zona new-age au pentru acest an apariții de tip ambiental; ARIEL KALMA cu albumul Chansons de esprit , Poesie sonore
și SUZANE DOUCET , cu albumul Reisefieber de pe care am ales melodia Sontag in Manhatan.
Amintim și de artiști din zona space-disco ce se lansaseră în anii 70, cum ar fi Meco cu Theme from STAR TREK.
Nu fără valoare artistică sunt și artiștii germani din sfera muzicii ambientale cum ar fi HARALD GROSSCOPF cu albumul Synthesist :
și ASHRA, printre pionierii genului, cu albumul Belle alliance.
Totodată, remarcam șsi aici prezența grupului YELLOW MAGIC ORCHESTRA cu albumul gen retrosynth pop Public pressure de unde am ales melodia The end of Asia
Nu în cele din urmă enumerăm o serie de artiști axațti pe genul primordial, numit acum retro-synth-pop, în îmbinare cu genul pioneers și pe alocuri cu musique concrete, pe care i voi mentiona alfabetic cu cate o melodie exemplificativă:
BERNARD SZAJNER, Welcome to death row
FAD GADGET, Pedestrian
LUDUS, The escape artist
ROSA YEMEN, Herpes Simplex
SILICON TEENS – TV playtime
SPACE ART , Parakeet island
TUXEDO MOON – Where interest lie
THROBBING GRISTLE- The old man smiled
WENDY CARLOS- Main title (The shining).
La final mai mentionez un artist polivalent ce îmbină retro synthpop cu ritmuri afro-psihedelice și zamrock: TOMMY MANDEL cu melodia Allow me to distroy you din cadrul albumului ..ID… .
Melodia a fost reactualizată și a revenit în topuri în 2018 cu un succes firav, nedepășind popularitatea primei apariții.
Cu acestea vă las cu bine, să ne reauzim în curând!