În întâlnirea din 5 februarie dedicată muzicii electronice am ascultat câteva noi apariții de albume în domeniu, cumva apropiate stilistic.
Am început prin anunțarea apariției albumului PLANETARY a lui Konrad Kucz, din Varșovia.
Albumul are coperta realizată de Andrzej Siejeński. Ascultăm o prezentare audio (demo) cu intro-uri din piesele componente ale albumului. Vom reveni cu o descriere mai detaliată a albumului, după ascultarea sa.
O piesă catalogată de autor ca rock alternativ, tot de anul acesta. Cultivă un ritm accesibil, cu improvizații și ironii muzicale, parcă luând totul în joacă, cu o nuanță de detașare, cu umor. Puțin mai diferit de tonul oniric, ambiental, introspectiv, în căutarea arhetipalului, cu care ne-a obișnuit în creațiile sale mai vechi, prezentate într-un interviu din articolul nostru de anul trecut.
De la jocul rock am trecut la o povestire SF scrisă în note și ritmuri muzicale de Costel Baboș.
A Thousand Stars este un Space Opera muzical. Proiectul este în dezvoltare, părțile prezentate aici fiind în primă audiție, create special pentru clubul Helion. El va fi prelucrat și dezvoltat în perioada următoare, din această schiță.
Albumul „Pantha Rhei II” a fost lansat acum câteva săptămâni, creat de muzicienii polonezi Przemysław Rudź și Tomasz Pauszek, la care și-a adus contribuția vocală și un fizician, jurnalist și lector universitar, Wiktor Niedzicki, în piesa finală, cu un text despre speranțele și devenirea cosmică a terienilor.
”Where you came from” deschide albumul cu un colaj de amintiri muzicale din alte filme, din înregistrări și patch-uri, la propriu și la figurat.
„Absolute” este un ambiental de improvizații, care încearcă spre final să se construiască într-o formulă melodică, odată cu intervenția unui cor și a vocii feminine, ca instrumente de fundal.
„Musings at the hazy river part 3” a părut pentru Costel Baboș un titlu prea lung, care nu ar suna bine în engleză, după gustul său. Atmosfera de basm este recreată de un sunent asemănător fluierului și de o voce de nedeie, de nimfă a râului. Ultima jumătate a piesei arată ca un dans al ielelor, cu o nunață veselă.
„Arche” are un registru grav, tensionat, dramatic, fiind potrivită ca muzică de film, inspirațională. În a doua parte se schimbă formula melodică, urmărind același ton și ritm, cu variațiuni dinamice și de atmosferă, la tema ușor de memorat.
„Pantha Rhei, partea a treia”, continuă tema albumului cu același nume, lansat în 2020. Tema este relaxantă, ca o muzică de generic, de urmărit peisaje, unde atenția ne poate fi furată de vizual în altă parte. Se poate asculta în mașină, ca „Autobahn” de Kraftwerk. La un moment dat, sintetizatorul de ritm chiar ne duce gândul la ritmul de autostradă. Finalul ne aduce spre un pasaj a la Tangerine Dream.
În final, vocea lui Wiktor Niedzicki se suprapune vocilor din album și temei din Arche, ca o recapitulare – ecou la album. Îi vom reproduce câteva pasaje, cu acceptul autorilor, tradus în română.
Alte noutăți din muzica electronică:
Daniel Dorobanțu lansează albumul „Pământul Străveziu”
Reamintim compilația artiștilor timișoreni de muzică electronică: Psihodrom One de care am scris de curând.
Alba Ecstasy – Reaching Of The Stars
Fritz Mayr (Austria) lansează albumul Belrynna, înscris în aceeași muzicalitate a Școlii Berlineze.
Coperta este realizată de același artist, în tematica spațială care l-a consacrat.
Chiar de Anul Nou tot acest creator austriac a scos albumul Point of View .
Nu uităm nici de Space Station lansat în decembrie 2020.
Tomasz Pauszek își continuă seria de colaborări „Les chants virtuels”, anunțându-ne pe 12 februarie o nouă apariție, un nou album.
Martin Stürtzer ne introduce într-un „Temporal Paradox”
Eagle (Synth Music) un muzician danez, scoate pe piața virtuală albumul The Dark Side Of the Sun . O expresivitate accesibilă, un sound amintind de perioada de aur a trupei Tangerine Dream.
Totemtag aduce în Italia un album în zona stilistică Chillout & B.S.M., numit Transhuman.
Bernd-Michael Land ne oferă albumul „Definitivum”.
O compoziție live funky din 2020, de la începutul izolărilor în Europa:
Un nou album de la MiDi Bitch cu tentă întunecată, numit Transkosmos din 2021.
Foarte recentul Pagination- For why este mai întunecat și poate mai puțin expresiv ca cel de înainte.
Velocidad Crucero, un sudamerican ce folosește, pe lângă sintetizatoare, și instrumente tradiționale precolumbiene, are o expresivitate muzicală mai caldă, mai latină. Iată ultimul său album, Retorno A Los Mares:
Electro- Magnetic (Nicola Maggi) – Music for Flower and Bored Cats
Esteban M3nash – Angkor
Sophos (Ulises Labarronie)- Enceladus
Sleeping Pandora cu albumul Lifting Water.
FluXus cu Atlantic Highway.
ZeeJay lansează Fragments, o colecție de compoziții solo.
În muzica contemporană Frank Lovisolo (Franța) ne reține atenția cu o compoziție pentru clarinet și percuție.
Și încă o compoziție care pornește de la un poem antic, scris de Sappho acum 2600 de ani.
Un album Retro-Synth Kiile – Destiny 2021
Ce mică devine lumea, nu-i așa, când avem posibilitatea să îi cunoaștem pe creatorii de muzică prin internet?
Notă: plimbând cursorul pe numele pieselor sau pe imaginea exemplificativă putem accesa linkul către locul de unde ascultăm melodiile și albumele.