Ediția a treia a Festivalului Spațialilor, după cele din 2019 (Mooniverse) și Spacers Festival 2021, este proiectată în continuarea Săptămânii Spațiului, celebrată în întreaga lume în perioada 4-10 octombrie 2023 și este realizată de Asociația Spacers în colaborare cu: Societatea Română pentru Astronomie Culturală – SRPAC, Institutul Acum, Agenția Spațială Română ROSA, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Timișoara, Liceul de Arte plastice Timișoara, Asociația ARCASF, Asociația Helion, revista Helion Online. Alte organizații și artiști sunt invitați să se implice în activitățile propuse (UVT, UPT, etc.). Spațiile puse la dispoziție evenimentului sunt ale Uniunii Scriitorilor Timișoara pentru conferințe, Studioului Cronic Love Productions Europe pentru expozițiile artistice. Sonorizarea și proiecțiile video sunt asigurate de Rubin srl (www.tronica.ro).
Este un eveniment dedicat promovării muzicii electronice, a cunoștințelor despre spațiu, realizat de pasionații de științe, arte și de literatură de anticipație, a celor interesați de sănătatea și biodiversitatea spațiului ambiental în care viețuim împreună cu milioane de specii, a editorilor și scriitorilor, a celor preocupați de trecutul, prezentul și viitorul planetei, al omenirii.
Program:
-Între 4- 12 octombrie Space Week: preselecții pentru expoziția de artă, vestimentație inspirată de stele, planete, cercetarea spațială.
14 octombrie:
ora 15.00 Vernisarea Expoziției „Arta și muzica sferelor” la Studioul Cronic Love Productions Europe.
Semisputnik. Etnoracheta. Lucrări de pictură, grafică, sculptură, fotografie, de la: Mihai Corneliu Donici, Livia Mateiaș, Corina Chirilă, Elian Băcilă, Andrei Mădălin Ștefan, Cristian Suciu și alții.
și fotografie astronomică cu Cristian Suciu.
-Creație vestimentară inspirată din preistorie sau viitor, bijuterii, artă manufacturată.
Ateliere de creație vestimentară, cosplay, artă plastică cu materiale ecologice, steampunk, cyberpunk, cu Livia Mateiaș și Laura Ceica,
-ora 16,30 Deschiderea salonului de carte și revistă SF, în holul Uniunii Scriitorilor Timișoara, piața SF. Gheorghe,
-vernisarea Expoziției de bandă desenată și caricaturi cu titlul „Hominid și extratereștrii” semnată de recordmenul Guiness Book Radu Clețiu și de invitații săi, tot în holul Uniunii Scriitorilor Timișoara,
ora 17. Conferințe pe teme de astronomie, ecologie, cu oameni de cultură și știință, cercetători, cadre didactice din Timișoara, la sala Orizont.
-Cryptospații virtuale, proiecte NFT,
ora 20 -„The Speed of Light” – Micro recital de lectură și muzică electronică SF cu Costel Baboș.
ora 21 – observații astronomice prin telescoape, cu membri ai Societații Române pentru Astronomie Culturală, astronomi amatori din Timișoara.
– Retro-Space Party în diverse genuri de muzică spațială.
Duminică, 15 octombrie
-Vizităm Timișoara istorică – program turistic de o oră prin centrul orașului,
– Salon de carte, reviste, întâlniri cu scriitori, artiști, activiști de mediu, specialiști în zone naturale protejate. la Uniunea Scriitorilor Timișoara.
– Ateliere de creație vestimentară, cosplay, artă plastică eco, steampunk, cyberpunk, cu Laura Ceica, la Cronic Love Production Europe.
De la ora 20 On line:
-Prezentări de filme documentare și conferințe pe teme de ecologie, istorie a științei, patrimoniu natural, arii protejate, prezentări de proiecte și bune practici realizate în România,
-Festival muzical, Retro-Space Party în zilele de 14-15 octombrie în diverse genuri de muzică spațială.
Tematica abordată de conceptul Spacers include sondarea viitorului, trecutului, prin științe, arte și cunoaștere, a înțelegerii Universului, vieții și umanității ca valori ce trebuiesc protejate.
Festivalul Spacers are o componentă informativă prin atelierele creative, prin conferințele cu subiecte de actualitate și cu proiecte de perspectivă, prin latura muzicală, ecologică, popularizare științifică, tehnico-artistică, prin impulsionarea creației de amatori în muzică și industria de spectacol, o bază pentru formarea viitorilor profesioniști.
Muzica electronică este cea mai apreciată în ziua de azi pentru publicul european, după cum relevă sondajele. Subgenurile ei sunt numeroase, ele pot genera evenimente diverse, care să formeze publicul în direcția diversificării și absorbției valorilor muzicale, a artelor, lecturii, pentru cunoaștere și aprofundare a istoriei locale, prin dezvoltarea unor îndemânări artistice aplicate în industria spectacolului.
Spațiul este privit în aceste ipostaze:
-spațiul cosmic; provocarea cunoașterii,
-spațiul ambiental, locul în care trăim,
-spațiul interuman, unde se dezvoltă legăturile între persoane, unde se creează actul cultural, de civilizație, de reflecție a cunoașterii.
Vrem să ne răspândim în spațiul cosmic, tehnologia ne va împinge în această direcție. Dar trebuie să ducem mesajele de pace, de exploatare responsabilă și sustenabilă a resurselor, de a păstra biodiversitatea terestră și de a proteja ecosistemele planetelor pe care le vom coloniza.
GREENEAST – Vom face cunoștință cu cele mai interesante proiecte ecologice din România și din Estul Europei, modele de urmat în proiectarea unui ambient sustenabil, sănătos.
Evenimentele Spacers formează publicul în direcția diversificării și absorbției valorilor muzicale, a artelor, lecturii, pentru cunoaștere și aprofundarea istoriei locale, pentru responsabilitate civică și implicare.
Propunem un contact și o colaborare permanentă cu instituțiile de învățământ superior, licee, din Timișoara, cu asociații din țară și străinătate, cu artiști, actori, oameni de cultură și instituții, pe un nivel profesional și implicare motivată într-un obiectiv superior calitativ, pentru transmiterea cunoștințelor între generații.
Parteneri:
Societatea Română pentru Astronomie Culturală, Cronic Love Productions Europe , Asociația culturală ARCASF, Institutul Acum, Liceul de Arte Timișoara, Liceul de Arte Plastice Timișoara, artiști, arhitecți, istorici, profesori și cadre universitare.
Sponsori: Rubin srl – CARVIN AUDIO Romania, www.tronica.ro
Regulamentul de desfășurare a evenimentelor în public.